Vad är spiritual emergency eller andlig kris? – Mikael Ek

Ett andligt uppvaknande kan vara alldeles underbart eller otroligt skrämmande, beroende på den andliga förståelsen, hur snabbt det går och intensiteten i upplevelsen. Att plötsligt och omvälvande öppna sig mot okända dimensioner och krafter kan vara ångestframkallande. Men det är också något som många av oss längtar efter för att vi vill förändra våra liv och utvecklas.

En spiritual emergency kan lösa upp de vanliga gränserna mellan yttre och inre, du och jag, Gud och jag. En spiritual emergency (andlig kris) kan om den hamnar i god jord leda till spiritual emergence (andlig initiering eller uppvaknande).

Kännetecknande för en andlig kris är att öppningen mot nya energier och dimensioner ofta sker plötsligt. Från en sekund till en annan kan allt vi tror på och känner, så som vår syn på livet, vår personlighet, hela vår världsbild, allt kan ställas på ända.

En av mina andliga kriser skedde i tjugofemårsåldern, efter en tyst Vipassana retreat i södra Thailand där vi mediterade 10-12 timmar per dag. Andra veckan hade jag bestämt mig för att fasta, eftersom tankarna på nästa måltid störde mina meditationer och jag var trött på chattret i sinnet. Jag växlade mellan sittande och gående meditation och under måltiderna smuttade jag på te. Känslan av att bli lättare i sinnet infann sig och sömn var något jag endast behövde ett par timmar av. Efter retreaten flyttade jag in i en hydda på en närbelägen strand.

Första kvällen på terrassen slöt jag ögonen varpå en ny dimension öppnades. Hela stranden var plötsligt full av döda människor som ville ha min hjälp med något jag inte förstod. De försökte göra upp eld för att äta och de ryckte i mig. Jag var livrädd och trodde jag själv var död, eller döende. På något sätt lyckades jag få tag på min dagbok för att med slutna ögon skriva ner för efterlevande vad som skett, varför jag dött.

För att ta sig igenom en spiritual emergency behöver man få stöd av någon som vet vad man går igenom och som kan ge trygghet i kaoset som uppstår. Man upplever ofta både fysiska och psykiska symptom. Det kan vara hjärtklappning, andnöd, ångest, starka smärtor och känslan av fysisk död.

Jag vill vara tydlig med att jag är ingen psykiater eller på annat sätt utbildad inom psykologi eller sjukvård. Det jag skriver här kommer ur det jag själv upplevt och det jag har hört andra berätta om. Jag har också varit samtalskontakt till flera unga människor som gått igenom en andlig kris. Efter min andliga kris blev jag mer intresserad av psykologi och arbetade som vårdbiträde på en psykakut i Stockholm. Där fick vi in flera unga människor som jag trodde genomgick en andlig kris, men som blev diagnostiserade som psykotiska. Jag kan ju inte säga att jag hade rätt utifrån min lekmannadiagnos, men det är något jag tänkt på en hel del.

För några månader sedan talade jag med en ung man som hade varit mycket intresserad av meditation och andlighet. Plötsligt hade han haft en uppenbarelse av att han kunde samtala med Jesus och kände en otrolig enhet med allt. För utomstående lät allt helt förvirrat och konstigt, vilket ledde till att hans föräldrar blev livrädda och tog honom till psykakuten. Han har nu fått diagnosen Schizofreni och har förlikat sig med att det som hände honom var hallucinationer och en sjukdom. Jag säger inte att läkaren som ställde diagnosen hade fel, för det har jag ingen professionell kunskap om. Hade funnits en annan öppenhet och kunskap så hade man kunnat lämna en dörr av tvivel öppen för att se om det var en plötslig andlig kris, som då hade kunnat behandlas som en sådan och förhoppningsvis kunnat leda till en andlig blomning.

I många kulturer med en stark andlig tradition och hos många ursprungsbefolkningar så finns det oftast en mycket större tolerans för det avvikande. I en mer tillåtande kultur kan en av de första man träffar när överväldigande andliga upplevelser inträffar vara en helig man eller kvinna, eller en shaman, som på ett helt annat sätt än vår psykvård kan samtala och guida så att krisen blir en andlig tillgång och öppning, istället för ett fängelse.

Även här i Sverige kan ju personer med andliga kriser ha turen att ha en medmänniska med andlig förståelse i sin närhet. Vid min andliga kris där på stranden i Thailand så var det min vän buddhistmunken hemma i Sverige som jag tänkte på och som hjälpte mig när jag kom hem. Jag fick lugnande besked, jag höll inte på att bli galen och det som jag varit med om var inte så ovanligt, det fanns förklaringar.

Det är här vi medium och medvetna andliga varelser kommer in. Vi kan bekräfta att det finns en andlig verklighet som man kan kontakta och stå i förbindelse med och, förhoppningsvis i en snar framtid, vara en länk till en större förståelse för fenomenet spiritual emergency, andlig kris.

Mikael Ek – Spiritualistisk Podd

För att läsa mer om spiritual emergency: www.spiritualemergencenetwork.org

Om att höra röster: www.hearing-voices.org

Bli Medlem i Mediumförbundet!
För bara 360 kr per år får du massor av kunskap och medlemsförmåner och bidrar till att vårt område växer och förknippas med positiva värden. Ansök om medlemskap här!