Om seriositet, spiritual bypassing och vikten av andliga möten – Veronica Näslund

Som spiritualistiskt medium, häxa, reiki master och prästinna under utbildning så känner jag, som många andra verksamma inom branschen, ett kall. Ett kontrakt med universum så att säga. Vi känner ett kall att förmedla och dela budskap från andevärlden och lyfta och hela människor i vår omgivning. Vi vill seriöst dela andras resor och mötas i sammanhang där inget annat än själva mötet är av vikt. Ålder, politiskt övertygelse, religion, härkomst eller kön är oväsentligt – i dessa möten lär vi oss att vi är rätt lika. Vi har alla behov av att bli sedda, hörda och förstådda. Vi vill bli älskade och ha förmågan att älska. Det betyder -verkligen inte- att ett mediums enda uppgift är att predika och förkunna ”Love and Light”, helt enkelt eftersom världen inte ser ut så.

Som människor går vi alla igenom sorg, frustration, dramatiska och kanske traumatiska processer. När detta förnekas eller förminskas så stöter vi på problemet inom andliga sammanhang som kallas Spiritual Bypassing. Det finns många olika former att Spiritual Bypassing och tyvärr finns det s.k. ”Ljusarbetare” som använder sig av Spiritual bypassing för att tillskansa sig makt och ett övertag. Jag minns själv ett möte när jag var ung med en s.k. ”seende man”. Han läste min hand och skakade på huvudet – jag hade tydligen ett problematiskt känsloliv och om jag inte genast införskaffade en ametist så skulle jag hänfalla åt alkoholism! Jag kan säga att jag dricker väldigt sällan eller aldrig alkohol och jag har aldrig riktigt tyckt om det – eller känslan det ger. Jag tar gärna en god drink i goda vänners lag, men annars har jag aldrig varit särskilt nära att hänfalla till alkohol eller den sortens berusning. Jag kunde ganska snabbt se att den här mannen var bluff och totalt oseriös – men jag kunde varit i en svag period i mitt liv. Jag kunde ha trotsat min magkänsla och blivit rädd för mig själv och mina egna känslor och begravt mig i ametister. Det som gjorde mest ont var att jag som kännande och sensitiv person trodde att mitt känsloliv var något osunt, när det tvärtom varit det som hjälpt mig framåt i min andliga utveckling.

Det finns olika former av Spiritual bypassing. Här listar jag några:

Optimisten/Förnekaren: Vi kanske alla känner igen den här formen av Spiritual Bypassing. En kamrat, bekant eller person i ens närhet som inte tycker du ska ”tänka så negativt”. Allting är ju så fantastiskt och härligt, precis hela tiden. Optimisten vill gärna ”rätta till” ditt liv och din process istället för att lyssna och ta in. Optimisten varken vill eller orkar lyssna. Bara du ser livet från den ljusa sidan och rycker upp dig så löser sig allt. Optimisten är ofta rädd för ilska och har svårt att bemöta negativa känslor, främst sina egna.

Helgonet/Martyren: Vi blir ofta matade med bilden av att en ”Ljusarbetare” är en människa som alltid är god och ”ljus” och medkännande. Den här formen av bypassing delar in allt i svart eller vitt och understödjer tanken att spirituella människor kan inte ha ”mörka” sidor. Då är de ospirituella och blir tillskrivna egenskaper som egentligen är omöjliga. Att hänga sig själv på ett imaginärt kors och visa världen hur man lider är ett typiskt tecken för Helgonet. Dolly Parton säger: ”Get off the cross – someone else needs the wood”. Helgonet, precis som Gurun avsäger sig gärna ett eget ansvar för hur de förmedlar sina budskap. De kan ju inte ”rå för” att de har en gåva.

Gurun: Det kan vara svårt för en andlig sökare att vara oberoende. Vi vill gärna upphöja andliga vägledare och göra dem till Gurus. Allt de säger och gör är sant. Det är inte fel att följa en ledare eller ens en sekt. Men att bli kär i och upphöja en person istället för att upphöja och bli kär i essensen av deras lära, kan bli en osund väg att gå. Gurun avsäger sig gärna ansvar för hur människor uppfattar en eller hur de uppfattar läran. De hatar att bli ifrågasatta och kan bli väldigt aggressiva samt passivt aggressiva och vända en hel grupp mot en enskild person.

Fingerpekaren: När vi fastnar i att ”allt är fel” i världen utanför så blir det lätt att peka finger och tala om hur andra människor ska göra, tycka, eller agera. Det är en falsk bild av självrättfärdighet och brist på ödmjukhet. Att bli arg över hur världen ser ut är något vi alla upplever (och har all rätt att uppleva) och vi kan känna förtvivlan och frustration, men att peka finger tar energi från att titta inåt och jobba på oss själva. I slutändan agerar Fingerpekaren från ett ställe av rädsla och rädsla för att inte ha kontroll.

Att förminska eller ”diagnostisera” någon som en svag eller på något sätt osund person är inte ett mediums arbete. Vi är dock inte psykologer eller terapeuter, även om ett vägledande möte kan ge mer i sammanhanget än terapisessioner. När någon dock viftar bort din sorg eller process på något sätt så kan du vara säker på att det handlar om spiritual bypassing och att det finns en ovillighet att egentligen hjälpa dig. Det betyder verkligen inte att man klickar med alla, medium är också människor, men kom ihåg att det är din känsla som ska vara vägledande. Efter ett möte med en vägledare eller medium så ska du känna dig upplyft, även om budskapet inte alltid är vad du förväntat dig, eller om det kommit budskap om tuffa processer. Självklart kan det ta tid innan budskapet landat, men de flesta vägledare jobbar som kanaler för andevärlden och vill jobba genom kärlek – inget annat.

Idag är andliga möten viktigare än någonsin. I grupp eller tillsammans med en vägledare du litar på. Många öppnar upp nu och ger plats för en sådan plattform i sitt liv. Det går inte att blunda för att människan har ett starkt behov av ”något större” och en mening med sitt liv. Det är bra att möta vägledare och få verktyg att öppna upp för sin egen medialitet och/eller andlighet eller få vägledning, men kom ihåg att ett medium/vägledare/helare inte är din förälder. I mångt och mycket så handlar andlighet och mediala budskap om att du har en inre kraft och visdom och det är den som ska vägleda dig och din stig här på jorden. En av mina förebilder sa på en kurs jag gick på: ”Universum är inom oss”. Det citatet har fått vägleda mig – universum är ju oändligt. Vilka citat vägleder dig?

Lokah
Samastah
Sukhino
Bhavaintu

Må alla varelser vara lyckliga och fria
Må alla mina ord, tankar och aktioner –
Bidra till lycka och frihet till alla”.
// gammalt yogamantra

Med kärlek // Veronica

*Referens: Bee Helygen – Priestess of Cerridwen – Priestess of Avalon

Bli Medlem i Mediumförbundet!
För bara 360 kr per år får du massor av kunskap och medlemsförmåner och bidrar till att vårt område växer och förknippas med positiva värden. Ansök om medlemskap här!