Reiki -en metod som fungerar. – Ellinor Häggström

Att Reiki är en form av healing känner du kanske till. Men känner du till att det används inom sjukvården i många länder och att det forskas på dess effekter? Det här är ett område som jag brinner för och det ska jag berätta lite om i den här texten.

Vad är Reiki?
Reiki är energi och energi finns inom allt. Det är kraft, rörelse, flöde, kärlek, liv och balans. När kroppen tar emot Reiki så påverkas allt inom oss – våra organ, vävnader samt kroppsliga funktioner och system. Själva ordet ”Reiki” är japanska och brukar översättas ”Universell livsenergi”. En Reikisession brukar vara avstressande, lugnande, fokuserande och i många fall även smärtlindrande. 

Fungerar verkligen Reiki?
Svaret är: Ja! 
På många håll i världen används Reiki som komplement till den traditionella vården. Några exempel på länder är: USA, England, Spanien, Island, Italien, Australien, Mexiko, Turkiet och Portugal. Reiki används i dessa länder på alla möjliga avdelningar – i operationssalen, på medicinska avdelningar, canceravdelningar, på barnavdelningar såväl som inom palliativ vård. Reiki används även inom psykiatrin och inom fysioterapin. I många av de här länderna studerar man Reikins effekter och presenterar sina studier. Många är små, men det finns ett fåtal större och mer genomarbetade studier. Dessa studier är officiella, så alla som är nyfikna kan ta del av dem.

Vad visar forskningen?
Forskning har bedrivits på en lång rad olika områden. Gemensamt för dem alla är att de fokuserar på Reikins effekter som ett komplement till den vanliga vården. Reiki används aldrig istället för vård.  

Något som framkommer tydligt i samtliga studier är att Reikin påverkar lugnande vid stress, smärta eller rädsla. På medicinskt språk talar man om att Reikin påverkar ”det parasympatiska nervsystemet”. Dvs – Reiki hjälper kroppen att reglera och stabilisera olika system när kroppen befinner sig i flykt eller kampläge. Pulsen går ner, kortisolnivåer sänks och andningen blir lugnare tex. 

Reiki och forskning
Det är inte alltid lätt att berätta om forskning på ett roligt och lättsamt sätt, men jag vill ändå lyfta fram en rapport som har haft bra genomslagskraft de senaste åren. Det beror på två saker: dels är studien genomförd på Harvard University och dels är det den hittills största studien av Reikins effekter som genomförts – hela 1411 personer deltog. 

Målet med studien var att se hur 1 Reikisession påverkade deras mående. Deltagarna fick uppskatta sitt mående ur flera aspekter före och efter Reikisessionen. Resultaten visade stora förbättringar inom alla områden. Klienterna upplevde tex lägre nivåer av smärta, trötthet, illamående, andfåddhet, depression och oro. Se tabellen nedan. Här ser vi Reikins effekter svart på vitt!

En bild som visar skiss, text, design, typografi

Automatiskt genererad beskrivning

Behöver du tänka på allt det här när du tar emot Reiki?
Nej, verkligen inte. 
Alla Reikiterapeuter arbetar på sitt sätt, men den universella energin är kraftfull oavsett metod. När du lägger dig på britsen och tar emot flödet så fylls du av kärlek, liv, kraft, energi och ljus. Dina kroppsliga system börjar flöda, kroppen går ner i vila och andetagen blir djupare. När detta sker kan din kropp starta sina självläkande processer. Gammalt rensas ut och du fylls av nya möjligheter. Man behöver inte vara medveten om de mätbara effekterna. Det räcker alldeles utmärkt med att känna den lugnande effekten, eller hur?

I texten har jag hänvisat till följande studier:
A Large-Scale Effectiveness Trial of Reiki for Physical and Psychological Health – PubMed (nih.gov)
(PDF) Reiki Is Associated with Changes in Blood Cell Quality: A Pilot Study Using Darkfield Microscopy | Rev Jacqueline Bowman, PhD., nd, Mmsc., Shihan – Academia.edu
Reiki Is Better Than Placebo and Has Broad Potential as a Complementary Health Therapy – PMC (nih.gov

Ta del av annan forskning här: 
”Reiki in Clinical Practice: A science-based Guide”, Ann Baldwin, 2020 (bok)
Reiki och forskning | Lavendala
Facebook-gruppen ”Reiki och forskning”: Reiki och forskning | Facebook
Forskning om Reiki – Reikiförbundet (reikiforbundet.se)

Bilden nedan är från ett sjukhus i Mexiko. Teamet ger Reiki innan en operation. 

//Ellinor Häggström
Karuna Reiki Master, Kundalini Reiki Master, Medial rådgivare, Konsult åt Förenade Reikiförbundet i Sverige, fil.mag i Religionsvetenskap.

Bli Medlem i Mediumförbundet!
För bara 360 kr per år får du massor av kunskap och medlemsförmåner och bidrar till att vårt område växer och förknippas med positiva värden. Ansök om medlemskap här!