Hur är det möjligt? – Vendela Cederholm

Människor som är intresserade av medialitet har oftast också fallenhet för mediala färdigheter. Den som får lära sig lite om medialitet och har möjlighet att öva i en trygg omgivning, visar också förbluffande nog förmåga att t ex tolka några slumpvis utlagda kort och med hjälp av dem ge detaljerade beskrivningar av personen som har valt korten.

Detta får jag uppleva hela tiden när jag undervisar och låter mina kursdeltagare försöka. Trots att jag upplevt det ett otal gånger kan jag inte låta bli att känna mig förundrad. ”Normalt” sett skulle det vara omöjligt, några vykort med t ex ett hus, en cykel eller en blomma kan inte berätta något om en persons hälsa eller relationer. Inte heller något om personlighet eller arbete, ändå är det precis det som sker hela tiden.

Någon form av förklaring har jag alltid sökt och funderat över. Inbillning eller fantasi är den tanke som brukar dyka upp först. Både inbillning och fantasi som förklaring har jag fått överge eftersom man knappast kan hitta på eller inbilla sig allt det som jag både har fått höra av kursdeltagare och själv upplevt.

Finns det någon förklaring? Det finns ingen förklaring som håller för en vetenskaplig tolkning men en filosofisk sådan kan jag ge mig på.

Kan det vara så att vi hör ihop och att allt hör ihop på något sätt, så som många har upplevt i  korta stunder t ex i en meditation eller när de fått en stark upplevelse i naturen? Den där känslan av att känna samhörighet med allt, som ofta beskrivs.

Om det stämmer så är vi ju inte avskurna från varandra och om vi hör ihop med allt och alla är det ju inte omöjligt att veta något om en medmänniska eftersom vi inte är så skilda från varandra som vi till vardags upplever.

Detsamma kan man säga om kontakten med de som lämnat jordelivet, min över-tygelse är att det finns något efter döden. I så fall ingår de i ”allt och alla” som vi hör ihop med. Då är det inte lika oförklarligt längre och kanske inte heller ”övernaturligt”, utan något naturligt i den förunderliga värld som vi lever i.

Det andliga handlar om det som inte är materiellt, om tanken att vi är något mer än det fysiska, att vi har en själ eller en ande. Den andliga verkligheten är inte fysisk och vår själ är inte något som man kan mäta eller väga men den existerar ändå.

Våra nära och kära som har lämnat det fysiska livet befinner sig i den andliga verkligheten (min uppfattning) och det är ju utanför tid och rum men ändå är de så nära oss. Nära vår egen ande (eller själ). Det är både underbart och förunderligt att tänka på.

Vendela Cederholm

Bli Medlem i Mediumförbundet!
För bara 360 kr per år får du massor av kunskap och medlemsförmåner och bidrar till att vårt område växer och förknippas med positiva värden. Ansök om medlemskap här!