Kan höga ideal kring mediumskap och bevisföring göra vårt område mer rumsrent? – Camilla Elfving

Ateistiskt motstånd, Skeptisk aktivism, Committee for Skeptical Inquiry, CSI.

Den skeptiska kommittén är ett internationellt nätverk av skeptiker som ibland kallas för vetenskapsfundamentalister. I Sverige har organiserade skeptiker under lång tid attackerat den andliga och mediala rörelsen och hävdat att det inte finns några bevis för det vi ägnar oss åt, men det påståendet stämmer inte.

Flera av oss Medier och andliga utövare har vetenskapliga utgångspunkter i våra resonemang och vi bevakar forskningen på medvetandet och parapsykologi. Vi känner till flera korrekt genomförda studier på telepati, prekognition, mediumskap och andra saker som antyder att medvetandet kan överleva döden på något sätt. Det finns böcker om reinkarnation och människor som bär minnen från tidigare liv, Nära-döden-upplevelsen, Ut-ur-kroppen- upplevelsen och så vidare.

Kritikerna har med åren blivit lite tystare, det är åtminstone min uppfattning, men ibland hettar det till med en debatt. Ett färskt exempel var när ärkeskeptikern och den sekulära humanisten Christer Sturmark mötte Mediet Terry Evans i SVTs program Mötet under våren 2021.

Ett annat exempel är journalisten Alexander Bygdén som år 2020 gav ut boken Spökindustrin, en bluffmakares bekännelser.

Alexander wallraffar mediumbranschen, han låtsades vara ett Medium för att undersöka om det var lätt att lura människor. Han menade att det var relativt enkelt, men det håller inte alla med om. Jag och Vivi Linde producerar en av Sveriges största andliga poddar – Mediumpodden, och jag gjorde en intervju med Alexander Bygdén. Samtidigt fick jag kontakt med en av arrangörerna till den mässa där låtsasseansen hölls och då fick jag veta att det inte riktigt gick till på det sätt som beskrivs. För under den fejkade storseansen kände publiken stort tvivel till att han hade kontakt med Andevärlden, så till den grad att det blev dålig stämning. Människor på mässan ville ha ett riktigt Medium, inte ett fusk- och låtsasmedium.

Mässbesökarna kunde alltså avgöra och säkert urskilja äkta medial förmåga från falsk och tänk efter själv, skulle det vara lätt att lura dig om en avliden vän eller anhörigs närvaro? Jag misstänker att du inte skulle godta vad som helst utan vilja ha ganska starka bevis för att acceptera att det var dina anhöriga från andra sidan. Jag behöver bara gå till mig själv och min erfarenhet som heltidsarbetande Medium. Jag vet att människor behöver känna äktheten.

Spiritualismen och spiritismens verktyg är det aktiva Mediumskapet som handlar om att ge bevis och träffsäker information. Det här är en av sakerna som vi som förbund vill lyfta. Vikten av bevisföring i Mediers informationsgivande och vårt intresse och engagemang för vetenskapliga studier på området.

Vad tycker du? Är bevis viktigt? Eller duger generiska påståenden från plejaderna, uppstigna ljusmästare och fluffiga enhörningar?

/Camilla

Bli Medlem i Mediumförbundet!
För bara 360 kr per år får du massor av kunskap och medlemsförmåner och bidrar till att vårt område växer och förknippas med positiva värden. Ansök om medlemskap här!