Oraklen i Delfi! – Helena-Magdalena Ivekrans-Nätt

På sluttningarna av Mount Parnassos i Grekland vilar vackra Delfi med en magnifik utsikt över bergen, dalarna och medelhavet. Delfi blev utsett av Unesco till ett världsarv 1987. Här satt dom, oraklen i Delfi hundratals år och gav profetior om framtiden till ditresande mäktiga män. Uppe i Delfi är det fantastiska energier att tona in med så får du möjligheten att resa dit så kan jag varmt rekommendera dig att göra det!

Detta blogginlägg handlar om Delfi och oraklen och jag delar med mig av några av mina minnen från Delfi som har kommit att bli en plats jag älskar! Vi, jag och min fina vän Sofia har varit där med flera olika grupper på våra andliga resor och kurser vi har tillsammans i Grekland. Sofia, min bästa vän, är svensk från början men har bott i Aten i nästan hela sitt vuxna liv och har integrerats med Grekland.

Första gången jag och Sofia kom till Delfi var 2017. Vi tog bussen från Aten och reste de timmar som det tar för bussen att köra upp i Mount Parnassos som ligger ca 25 mil från Aten.

Delfi hade länga kallat på oss och vi satte oss slutligen på bussen till Delfi. Det var verkligen en fantastisk känsla att åka in i Delfi. Till vänster om oss, en liten bit ner i dalen ligger Atenas vackra, runda tempel. På andra sidan en liten bit längre fram ligger tempelbyn med Apollons tempel i centrum och strax därefter ligger Museum of Delfi. Några hundra meter längre upp i sluttningarna ligger den lilla staden med kullerstensgator, vitputsade hus och med restauranger med en vidunderlig utsikt mot Medelhavet som syns längre bort i dalen. Vi tittade hänfört ur genom bussfönstret över de magnifika bergen, dalarna och templen.

När vi gick mot tempelplatsen var det som att nutiden suddades ut och vi tonade in mer och mer med svunna tider när vi vandrade upp för The sacred way of Delfi som sträcker sig upp mot Apollons tempel.

Jag och Sofia strosade runt på tempelplatsen. Efter en stund stannade vi och la våra händer en marmorstaty. Plötsligt var det som att vi befann oss på platsen, men 2000 år tidigare. Vi såg båda bilder och fick upplevelser om hur det hade varit i Delfi när tempelplatsen var dåtidens välbesökta stad. Människorna, hundarna, dofterna och stämningen fyllde platsen med liv. Vi var kvar några timmar och sedan var det dags att resa hem till Aten. En vacker och oförglömlig dag blev det uppe i Delfi.

Några månader senare hade vi återigen kurs i vackra Aten. En av våra deltagare, Carina, fyllde år och jag fick till mig av min guide att jag skulle köpa en symbol. Jag fick till mig att den skulle köpas i Delfi. Vi var i Delphi på utflykt och jag och Sofia gav oss iväg för att hitta den symbol jag förstod skulle bli inköpt till en av våra deltagare.

Vi gick igenom butikerna och hittade ingen symbol.

När vi nästan var på väg att ge upp, såg vi en liten butik lite högre upp i backen. Jag och Sofia gick dit. En man mötte oss i dörren med en skylt om att det var stängt i 10 min. Vi hade inte något annat val än att vänta. Vi ställde oss och tittade i skyltfönstret och där var den!! Symbolen! Jag visste att det var den. Mannen som hade stått kvar i dörren och tittat på oss sken upp när han såg att vi hittade vad vi sökte.

Han välkomnade oss in i affären och presenterade sig som Kostas. Han hade fått till sig tidigare på morgonen att det skulle komma två ljusbärare, två ljusa kvinnor, för att hämta symbolen! Han stängde till för att se om vi reagerade på symbolen i skyltfönstret. Symbolen heter Epsilon och den måste aktiveras i Delphi för att ha sina specifika egenskaper. Vi fick så mycket information och han berättade för oss om The Delphian Philosofies, om hur stargaten öppnas upp över Apollons tempel vid vår- och höstdagjämningen.

Sen berättade han om den magiska grottan Corycian Cave uppe i bergen. Det var där dom hade suttit, oraklen i Delfi innan de flyttade ner till Apollons tempel i Delfi.

Vi lyssnade andäktigt på allt Kostas berättade och vi förstod verkligen att vi mött en vis man.
Kostas sa att han skulle se till att vi fick komma upp till den hemliga grottan. Mitt inre jublade! När vi skulle gå så tittade Kostas mig djupt i ögonen och sa: – Det är din uppgift att ta med människor och aktivera dem i dessa höga energier och det är min uppgift att göra det möjligt.

Sagt och gjort. Något år efter så var vi återigen i Delfi med en liten grupp. Då var allt arrangerat och en taxi körde oss upp till Corycian Cave högre upp i bergen. Med oss hade vi en spirituell guide som hette Lucas. Han berättade om mytologin om dessa orakel i Delfi. Till en början var de verksamma uppe i grottan och tog emot mäktiga och rika män för att ge dom profetior om framtiden. Oraklen kallades Pythia och var unga flickor. Så länge de arbetade som orakel så hade de titeln Pythia.

Vi kom till grottan vid höstdagjämningen och kvällen innan hade det varit ritualer i grottan.

Många färska blommor var offrade och utlagda i den mossbeklädda grottan. Grottan är 65 meter djup och 12 meter hög när man väl har kommit in genom den lite mindre öppningen. Den är magnifik.

I mitten av den stora grottan har man skapat en offerplats av några stenar. Energierna där inne var helt otroliga. Stenarna som finns i grottan är mossbeklädda och ser ut som många olika djur. Ett par av dom såg ut som en björn och en varg. Det sägs att björnen och vargen vaktar flera olika delar av grottan som kommer att öppna sig när människorna är mogna för det.

Hit upp, högt upp i bergen som är snöklädda på vintern, tog sig människor för att möta oraklen. Då grottan ligger svåråtkomlig på bergets sluttningar så bestämde man lite längre fram att Pythiorna skulle flytta ner till Apollons tempel i Delfi, som är beläget på tempelplatsen.

Under åren var det ett hundratal kvinnor som var Pythia. De satt i Apollons tempel och de mäktiga män som kom dit vandrade The Sacred way of Delfi fram till templet. I templet mötte de prästerna som tog emot dem och deras gåvor som kunde bestå av både pengar eller olika offergåvor. Prästerna visade in dom i templet och tog emot deras frågor. Därefter gick prästerna in till Pythia och ställde frågan till orakelt som då drack heligt vatten tonade in med Apollon för att få svar.  Pythia talade i tungor och gav sitt svar som därefter förmedlades tillbaks till den som ställt frågan. Så i denna tid så var det helt naturligt att prästerna samarbetade med oraklen och tog emot deras profetior. Det ryktas om att det under hela 1200 år sägs det att det fanns orakel i Delfi som förutspådde framtiden.

Mäktiga män från flera olika länder tog sig upp till Delfi för att få profetior av pythia. Detta pågick under tiden från ca 700 år före Kristus till ca 400 år efter Kristus, då de förbjöds av den kristne kejsar Theodosious, då kyrkans makt ökade.

Min tanke är att då var det mer naturligt och oraklen var vida kända. Sen kom kristendomen och förbjöd så mycket av många olika kulturer. Dessutom har man myntat begreppet new age om det som har med förutsägelser, mediumskap och annat att göra, men det är inte new age, det är sannerligen old age.

Så det är fint att vi bär med oss minnet av oraklen i Delfi och deras fina uppdrag.

Ljus och kärlek, Helena-Magdalena

Bli Medlem i Mediumförbundet!
För bara 360 kr per år får du massor av kunskap och medlemsförmåner och bidrar till att vårt område växer och förknippas med positiva värden. Ansök om medlemskap här!