Etik är att ha omsorg i både tanke och handling – Rosemari Södergren

Människor som vänder sig till medium och mediala rådgivare kan vara sköra. De står i ett vägskäl i livet och vill ha rådgivning. Kan känna sig förvirrade och inte veta vad de vill eller vilka beslut de bör ta. Om du ger råd som medial rådgivare eller är Tarottolkare är det så viktigt att du har etiken i ryggraden, att du vilar på en omsorg om medmänniskor.

Vad är etik? Etik hör ihop med moral och är sammanbundet med hur vi agerar enligt de värderingar vi har.  Etik kan sägas ha två sidor: vilka värderingar vi har och hur vi agerar. Tanke och handling.

Min väg inom mediumskap är att tolka kort, framför allt: Tarot, Lenormand, spelkort, Kipper, Vera Sibilla som jag tagit internationella diplom och certifikat inom. Jag kommer därför att utgå från att vara medial rådgivare med hjälp av kort i mitt blogginlägg. Men det jag tar upp gäller all medial rådgivning.

Etik handlar om att känna omsorg om människor. Den som vänder sig till dig måste få hopp med sig efter läggningen. Vi ska styrka människor, inte knäcka dem.

”Man måste väl ändå vara ärligt och säga vad korten säger, eller vad man får till sig”. Det är ett argument jag får höra ibland från någon som tycker att jag överdriver vikten av etik.

Ja vi som möter människor som vänder sig till oss ska vara ärliga. Att vara ärlig ingår i etik. Men att vara ärlig betyder inte att skrämma upp människor. Och det där med ärlighet: hur vet du att din rädsla är exakt vad korten vill säga? Hur kan du vara hundra procent säker på att din tolkning är exakt vad som kommer att hända? När det gäller ärlighet: jag har under mina år med möten med korttolkare upplevt en del skrämmande tolkningar som visat sig vara helt fel ute. Fast dessa medium varit övertygade om att de bara är ärliga.

En gång fick jag höra av ett medium att andevärlden sade att jag måste gå till veterinären med min hund. Hmm, nu var hunden ifråga helt frisk. Skulle jag gå till veterinären och säga: Ett medium sade att jag skulle gå till veterinär. Nej, jag gick inte till veterinär med hunden och inget hände med hunden på åratal efter detta skrämmande budskap som bara förde med sig att jag fick ont i magen av oro.

Vid ett tillfälle fick jag en tarotläggning där tolkaren sade att jag skulle ha en dålig vecka när det gäller min ekonomi. Bråk och besvärligt och krångel skulle det vara. Det stämde inte alls. Tvärtom trillade det in en hel del intäkter och det var en mycket positiv vecka för mig ekonomiskt sett.

Hur undviker vi att sprida skrämmande budskap som inte ens verkar stämma?

Grunden för bra etik handlar om att drivas av medkänsla för andra människor och ha kunskap om hur människor fungerar, kunna läsa av dem och kunna förstå vad korten. Om man inte lär sig hur korten är uppbyggda och vad de kan säga då är det lika bra att ha en hög vykort istället.

När en person tolkar kort, plockar de upp information från den de gör läggningen för men också från sig själva. Det är viktigt att inte överdriva sina egna känslor inför korten, inte överdriva sina egna reaktioner inför korten, det är viktigt att lita på korten och kunna ta ett kliv utanför sig själv.

Vad betyder det då att lita på korten? Där kommer kunskapen in. Kunskap om livet och kunskap om korten.

Nej det handlar inte om att ”tolka by the book”.

En del som förordar att endast tolka med intuition brukar säga att det inte vill tolka ”by the book”. Det är dock en fördom om vad kunskap om korten innebär. Låt oss ta Tarot som är det mest kända systemet i Sverige. Inget kort i Tarot har en enda betydelse. Korten ingår i ett system uppbyggt på numerologi, element och hur olika kort talar till varandra.

Det är precis som med mediumskap. Andevärlden talar genom ett medium och ju mer ett medium känner till desto mer har andevärlden att jobba med för att kommunicera.

Ju mer kunskap och förståelse en Tarottolkare har om vad korten kan säga, enskilt och tillsammans, desto mer har intuitionen att jobba med. Ju mer du vet om hur korten talar desto mer kan du förmedla vad de vill säga till den person du gör läggningen för. Och då vet du att de mer skrämmande korten inte alls behöva betyda något skrämmande som är på väg. Det kan ha andra betydelser och bör tolkas i förhållande till övriga kort och med hänsyn till frågan som ställts och vem läggningen görs för. Det gäller att ha koll och känna av.

Om vi har medkänsla med människor då vill vi inte skrämma dem. Vi vill ge dem hopp.

Grundläggande för den som vill tolka kort för andra är att alltid komma ihåg att alla har fri vilja. Den du lägger för kan ta beslut som ändrar utgången av vad du siat om. Andra människor som är iblandade i händelserna kan ta andra beslut. Det finns all anledning att tolka med omsorg om den människan som sitter framför dig när du tolkar korten, att vara lyhörd, ödmjuk och kunnig.

/Rosemari Södergren

Bli Medlem i Mediumförbundet!
För bara 360 kr per år får du massor av kunskap och medlemsförmåner och bidrar till att vårt område växer och förknippas med positiva värden. Ansök om medlemskap här!